Låna pengar

De flesta behöver någon gång i livet låna pengar, oavsett om det är för att köpa en bostad, en bil eller för en oförutsedd utgift där sparpengarna inte räcker till. Beroende på vad du behöver låna pengar till, är det olika typer av lån som kan bli aktuellt. För en bostad kan du ansöka om ett bolån, där bostaden kan lämnas som säkerhet för lånet. Återbetalningstiden för bolån är vanligen ganska lång och lånet är i sin tur ofta uppdelat i ett eller flera bottenlån och ett topplån. Bottenlånen har ofta bunden ränta och längre återbetalningstid, medan den delen av lånet som kallas topplån har rörlig ränta och en kortare återbetalningstid. Hur stor del av lånebeloppet som kan utgöra topplån respektive bottenlån varierar något mellan olika långivare. Du kan också låna pengar till att köpa bil eller ansöka om ett så kallat blancolån, där du kan använda pengarna till vad du vill. 

Jämför lån

När du ska ansöka om ett lån, bör du börja med att jämföra olika typer av lån och långivare för att hitta den låneform och den låneaktör som bäst motsvarar dina behov. Ska du köpa en lägenhet så är ett bolån aktuellt, och då bör du jämföra räntan för denna typ av lån mellan de olika aktörerna. Ofta kan man förhandla om räntan eller få rabatt om man samlar sina lån och konton hos en och samma bank. Har du en oförutsedd utgift som behöver betalas eller om du vill samla ihop olika lån och krediter, så kan ett så kallat privatlån vara en bra låneform för ändamålet. Behöver du pengarna snabbt, men endast behöver låna en mindre summa, kan ett så kallat snabblån vara aktuellt.

Finns det några krav för att få låna pengar?

Olika långivare har olika krav på den som ansöker om ett lån. Det kan till exempel vara krav på att:

  • Du har inkomst
  • Du är myndig
  • Du inte har skulder som gått till Kronofogden

För ett lån mot säkerhet krävs ibland att du själv kan betala en viss del av köpesumman kontant, så kallad kontantinsats. Det gäller bland annat ofta för bolån och billån. Vissa långivare har också krav på svenskt medborgarskap eller att den som ansöker är folkbokförd i Sverige.

Låna pengar snabbt!
Låna pengar utan säkerhet med Zmarta.

Lån utan UC

Det kan finnas situationer då du vill kunna ansöka om ett lån utan att en kreditupplysning inhämtas från UC. Man vill kanske undvika att alltför många kreditupplysningar inhämtas och därmed blir synliga för andra kreditgivare eller banker, eftersom detta kan sänka kreditvärdigheten. En lägre kreditvärdighet kan göra att man får en högre ränta eller i värsta fall blir nekad att låna pengar. Genom att låna av en långivare som använder sig av andra typer av kreditbedömningar i ansökningsprocessen kan man minska risken för en sänkt kreditvärdighet.

Låna pengar trots betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kan göra det svårare att låna pengar, men det finns idag ett flertal långivare som lånar ut även till den som har en anmärkning. Ofta kan det räcka med att anmärkningen inte inträffat nyligen samt att den bakomliggande skulden är betald för att ett lån ska beviljas. Det finns även långivare som beviljar lån till den som har en skuld som ännu inte är betald.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket man får låna beror dels på vilken typ av lån det gäller, dels vilken återbetalningsförmåga banken eller långivaren bedömer att man har. När det gäller till exempel bolån får man högst låna 85 % av bostadens värde. Resten måste man själv betala i kontantinsats. För privatlån finns ofta både en undre och övre gräns för hur stort lån man kan ansöka om. Om man bara vill låna en mindre summa, kan ett så kallat snabblån eller SMS-lån vara ett bättre alternativ, då man i dessa fall ofta kan ansöka om ett lägre lånebelopp än om man ansöker om privatlån hos någon av bankerna.

Hur ansöker jag om lån?

När du jämfört de olika aktörernas erbjudanden och hittat en låneform som passar dina behov, ska du sedan även jämföra långivarnas räntor, avgifter och villkor för att du ska hitta en återbetalningsform som passar just dig. Genom att jämföra både ränta och avgifter kan du på ett mer rättvist sätt se hur mycket lånet kostar dig. Sedan kan du ansöka direkt hos någon av de aktuella långivarna, eller använda dig av en så kallad jämförelsetjänst på nätet.

Såhär ansöker du om lån

  1. Gå t.ex. till Zmarta eller Lendo
  2. Fyll i ansökan för privatlån
  3. Vänta på låneoffert
  4. Välj den billigaste och bästa lånen
  5. Njut!

De är inte svårare en det här.