Privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, till skillnad från till exempel ett bolån eller ett billån där det du lånar pengar till lämnas helt eller delvis som säkerhet för lånet. Privatlån kallas också blancolån, och innebär att du får använda pengarna till vad du vill. Ett privatlån kan vara ett bra alternativ om du behöver låna till olika typer av konsumtion, som till exempel en renovering hemma eller för någon annan större utgift som dina sparpengar inte räcker till.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är samma sak som ett så kallat blancolån, vilket betyder att du inte behöver lämna någon säkerhet för det lån du ansöker om. Det finns oftast både en övre och en nedre gräns för hur mycket det är möjligt att låna. Den högre gränsen ligger vanligen på 250–300 000 kronor hos de flesta banker.

Ränta på privatlån

Räntan på ett privatlån är vanligen rörlig och rör sig upp och ner med den så kallade styrräntan. Räntan är också oftast högre än för ett lån med säkerhet, eftersom risken för långivaren är högre än om det lämnas en pant eller annan säkerhet för lånet. Räntan kan även ofta vara individuell, det vill säga att olika personer kan få olika hög ränta på sitt lån beroende på kreditvärdighet, lånebelopp och återbetalningstid. Räntan avspeglar då den risk banken åsätter låntagarens återbetalningsförmåga. Många långivare har förmånligare erbjudanden till sina trogna kunder och vissa har även rabatt på räntan till den som till exempel är medlem i något fackförbund eller liknande, så kallade medlemserbjudanden.

Privatlån utan säkerhet.
Låna pengar utan säkerhet med Zmarta.

Privatlån utan UC – så här går det till

Att låna pengar utan att en upplysning inhämtas från UC (Upplysningscentralen) är möjligt, bland annat hos de långivare som inte inhämtar kreditupplysning överhuvudtaget. Det finns också de långivare som använder sig av andra metoder för kreditbedömning, som inte rapporteras bland kreditupplysningar. Det kan vara bra om man inte vill att för många kreditupplysningar ska rapporteras i det fall man till exempel vill ta ett bolån eller liknande i framtiden. 

Hur ansöker man om privatlån?

För att ansöka om ett privatlån är det för det första viktigt att jämföra räntan hos de olika aktörerna. När man ska jämföra kostnaden för lånet är det viktigt att inte endast titta på den aktuella räntan. Man bör också jämföra andra typer av avgifter som kan vara aktuella, till exempel aviavgifter, administrativa avgifter och uppläggningsavgifter. Allt detta är kostnader som påverkar hur billigt eller dyrt lånet faktiskt blir.

Såhär ansöker du om privatlån

  1. Gå till Zmarta eller Lendo
  2. Fyll i ansökan för privatlån
  3. Vänta på låneoffert
  4. Välj den billigaste och bästa lånen
  5. Njut!

De är inte svårare en det här.

Privatlån med betalningsanmärkning

Vissa långivare lånar ut pengar till den som har en betalningsanmärkning, under förutsättning att skulden som betalningsanmärkningen avser är betald samt att betalningsanmärkningen inte är ny. Långivaren kan då anse att det är tillräckligt att låneansökaren har en inkomst och inga skulder hos Kronofogden. Gamla betalningsanmärkningar behöver inte betyda att man inte kan låna pengar, eftersom en anmärkning kan ligga kvar i systemen även efter skulden är betald.