Räntefria lån

Ett räntefritt lån kan vara ett smartare sätt att låna en mindre summa pengar under en kortare tid, om du veta att du kommer att kunna betala tillbaka under denna tid. Du slipper då onödigt dyra räntor och får en bättre överblick över hur mycket lånet egentligen kommer att kosta dig. Ofta kan långivaren erbjuda denna typ av lån till den som är ny kund och inte har lånat pengar hos långivaren förut. Lånet har ofta samma upplägg som snabblån, det vill säga både ansökan och utbetalning går snabbt. Värt att tänka på är också att återbetalningstiden brukar vara kort, ofta mellan 14 och 60 dagar. Ett räntefritt lån är kanske bästa valet när du endast behöver låna en mindre summa under en kortare tid, och du vet att du kommer att kunna betala lånet i sin helhet inom denna tid.

Räntefri lån från Vivus.
Låna 100% räntefritt från Vivus.se.

Ingen ränta – det billigaste lånet

När man ska hitta ett räntefritt lån så är det värt att kontrollera om några andra avgifter tas ut för lånet. Det kan vara till exempel avgifter som tas ut för uppläggning av lånet, för administration eller fakturering. Vissa långivare har också en engångskostnad istället för ränta. Det är alltid viktigt att läsa villkoren noggrant och jämföra olika långivare.

Vem kan ansöka om räntefria lån?

Som ny kund hos företaget kan du bli erbjuden att låna första gången helt utan ränta, under förutsättning att du uppfyller de andra kraven på till exempel inkomst och inga skulder hos kronofogden. De flesta långivare brukar ha som grundläggande krav att den sökande är myndig och har fast inkomst samt är folkbokförd i Sverige.

Vad händer om jag inte betalar i tid?

När det gäller så kallade räntefria lån så är det viktigt att man faktiskt betalar dessa i tid, eftersom förseningsavgifterna och dröjsmålsräntan ofta kan vara höga. Många långivare som erbjuder räntefria lån under en kortare återbetalningstid kan erbjuda förlängning av denna tid mot en avgift. Det är viktigt att man betalar i tid eller kontaktar företaget för en förlängning om man har svårighet att betala.

Räntefritt lån utan UC

Om man inte vill att en kreditupplysning inhämtas från Upplysningscentralen, UC, kan man välja något av de företag som lånar ut pengar och som använder sig av något annat företag för kreditbedömning. Vissa av dessa företag gör kreditkontroller som inte syns för till exempel banker och andra långivare, något som är bra då många upplysningar annars riskerar att försämra kreditvärdigheten. En sämre kreditvärdighet kan både innebära att det blir svårare att låna pengar och att räntan blir högre.

Från följande platser kan du få ränteria lån utan UC:

Hur mycket kan jag få utan ränta?

Oftast är beloppen man kan låna utan ränta betydligt lägre än vid lån där man betalar ränta vid återbetalningen. Olika långivare har olika beloppsgränser, men det är vanligt att maxbeloppet man kan låna är mellan 2 och 6000 kronor. Om du behöver låna ett mindre belopp kan detta ofta vara en bra hjälp om du snabbt behöver låna pengar och inte vill betala onödigt mycket i avgifter för detta. Tänk på att jämföra de olika långivarnas erbjudanden med varandra, då de kan ha olika krav för att lånet faktiskt ska bli räntefritt. Det kan till exempel handla om att man måste bli kund, måste betala via e-faktura eller autogiro eller annat. För att få en rättvis bild över lånets villkor och eventuella kostnader, är det alltid fördelaktigt att använda sig av en jämförelsetjänst för lån, där man på ett smidigt sätt kan få fram alla aktuella kreditgivare och deras olika lån. Det kan också vara bra att ta eventuella förlängningsavgifter med i beräkningen redan från början, om lånet trots en kort planerad återbetalningstid skulle behöva förlängas ytterligare.